Kategoriler

Derik Halhalı Zeytini

Mardin Derik Zeytin Çeşitleri

Tarihte Bizanslılar, Romalılar, Artuklular gibi, birçok medeniyetin egemenliği altına girmiş olan Derik, günümüzde hala geçmişin izlerine ışık tutan çok önemli bir yerdir.

Derik’te ilk zeytin ekiminin,  M.Ö. 77 yıllarında Derik sınırlarını içine alarak hüküm sürmüş olan, Tigran Krallığı zamanında yapıldığı bilinmektedir.

Zeytinin Anavatanı Yukarı Mezopotamya sınırları içerisinde bulunan Mardin‘in Derik ilçesinde, asırlık zeytin ağaçları bulunmaktadır.

Derik‘in simgesi olan Derik Zeytini, bölge halkının % 75 inin geçim kaynağı haline gelmiştir. Bölgede 13 bin dekarlık alanda 220 binden fazla zeytin ağacı bulunmaktadır.

Kayıtlarda Halhalı zeytinin orijin adı Derik olarak geçer.

Kendi içinde, Ağliş, Güleki, Kejik, Mavi, Melebeli, Melkebazi, Zoncuk ve Ğılğali gibi 9 farklı türe ev sahipliği yapan Derik; zeytin ve zeytinyağı üretiminde marka şehir haline gelmiştir.

Bölge halkının en birinci sınıf, sofralık olarak değerlendirdiği zeytin türü Ğilğali ve Zoncuk tipidir.

Kejik cinsi zeytin üretimi az olduğu için, üreticiler bu türü kendilerine saklar.

 

Ödüllü Derik Zeytin Yağı Farkı

Derik Zeytin Yağı  2019-2020 yıllarında Japonya ve İngiltere’de yapılan Uluslararası Zeytin Yağı Kalite Ödül Yarışması’nda, Altın ve Bronz Madalya alarak, uluslararası arenada kalitesini tescillemiş ve çok tercih edilen zeytin yağı haline gelmiştir.

Meyve tane yapısına göre, Derik zeytininde % 22 ila 23 oranında yağ bulunur.

Hasat zamanı sofralık olarak ayrılan zeytinlerin küçük taneleri ve olgunlaşıp siyahlaşan Derik Zeytinleri,yağlık olarak değerlendirilir.

Asit derecesi oldukça düşük olan, Derik Zeytin Yağı, kendine özgü karakteristik özelliklere sahiptir. Yapılan analiz ve ölçümlerde polifenol değeri yüksek oranda çıkmaktadır.

Yurt içi ve yurtdışı piyasalarda çok talep gören, Derik Zeytinin yağı kendine has aroma ve lezzeti ile, tadanların vazgeçmediği ve ısrarla aradığı kalitesi yüksek bir zeytin yağıdır.

 

Nefis Elde Kırma Derik Yeşil Zeytin   

Kendine has zeytin yeşili rengi ve tane yapısı ile sevimli bir tür olan Derik Zeytini, Ekim ve Kasım aylarında toplanır.

Günlük olarak toplanan Derik yeşil zeytinler, eleme ve ayırma işleminden geçerek boylarına göre tasnif edilir.

Derik zeytininin en önemli özelliği ve lezzetine lezzet katan yanı, içeriğinde bulunan yağ oranı ve geleneksel yöntem olan tek tek, elde taşla  kırılarak yapılmasıdır.

Derik Yeşil Kırma yapılmak üzere ayrılan zeytinler, taş arasında hafifçe kırılır. Kırılan zeytinler kararma yapmaması için tuzlu salamura suya atılır.

Kırma işlemi sona eren zeytinler ilk salamura suyundan alınarak, tatlı su dolu zeytin kaplarına aktarılır.

Gün aşırı yada duruma göre suyu değiştirilen kırma Derik zeytinler, kısa sürede acılığını atar ve yenecek kıvama gelir.

Hiçbir kimyasal işlem görmeyen, yeşil elde kırma Derik zeytinleri, tamamen doğal olarak üretilir.

Kırma  Derik zeytinler, piyasalara sunulmak üzere uygun ambalajlara doldurulur.  Kaya tuzu ile önceden hazırlanmış salamura, limon tuzlu ekşi, ve bir miktar çiçek yağı ilave edilerek son işlem tamamlanır.

Bu karışım içinde bekledikçe lezzeti ve nefaseti artan Derik zeytini sofralardaki yerini almak üzere yola çıkar.

En güzel ve en kaliteli Derik zeytin çeşitlerini,  zeytkari.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde temin edebilirsiniz.